Renginiai

Vitos Vilimaitės ir Aldonos Tüür pokalbis apie knygas ir rašymo patirtis

357393086_1695480017580027_2917639144716024664_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, liepos 13, 2023 18:00
Vieta
Vilnius skaito
Lietuva
Organizuoja
Laura Pactauskaite
Liepos 13 d., ketvirtadienį, 18 val. Lukiškių aikštėje, „Vilnius skaito“ erdvėje, savo debiutinius romanus pristatys ir apie rašymo patirtis kalbėsis rašytojos Vita Vilimaitė ir Aldona Tüür.
„Mūsų knygos turi šį tą bendra - yra apie gyvenimą emigracijoje, nors, žinoma, ir jos, ir mes abi esame ir skirtingos. Planuojame tiesiog pasikalbėti tomis temomis, kurios yra paliestos tekste, šiek tiek paskaityti - aš iš Vitos knygos, Vita - iš mano“, – sako Aldona Tüür.
Aldonos Tüür romane „Kiltų nuoma“ susitinka trijų moterų gyvenimo keliai, o susitikę – keičiasi. Kiti knygos veikėjai – spalvingi kiltų nuomos klientai, moterų, apie kurias pasakojama, vyrai lieka tarsi antrame plane. O pirmajame – moterų savasties, savumo ir svetimumo, atsitiktinumo ir lemties, meilės ir mirties temos.
Aldona Tüür tekstus publikuoja nuo 1998-ųjų. Yra dirbusi žurnalų vaikams ir suaugusiesiems redaktore, laisvai samdoma autore įvairiuose žurnaluose, šiandien ji – komunikacijos specialistė, tinklaraštininkė. Nuo 2014-ųjų dėsto kūrybinį rašymą Kauno technologijos universiteto studentams, veda kūrybinio rašymo seminarus plačiajai visuomenei.
Vitos Vilimaitės knygoje „Kvėpuoti kitais“ – spalvingoje šiuolaikinio Paryžiaus gyvenimo mozaikoje – svetimšalės Elenos istorija. Pasiklydusios moters istorija. Elenai Pikar tikrai pasisekė – ji ištekėjusi, augina dukrą ir gyvena savo motinos svajonių šalyje Prancūzijoje. Bet jos čia niekas nelaukia. Ji bijo nepritapti, bijo nuvilti. Ji bijo būti atstumta ir vieniša. Ji bijo būti savimi ir prarasti save.
Vita Vilimaitė Lefebvre Delattre jau daugiau kaip dvidešimt metų dirba žurnalistinį darbą. Ji buvo žurnalo „Cosmopolitan“ vyriausioji redaktorė, dirbo „Lietuvos ryto“ televizijoje, LNK, TV3, bendradarbiavo su žurnalais „TV antena“, „Kinas“, „Stilius“, „Ieva“, „Žmonės“, „Laima“, „Moteris“ ir kt.
2015 metais pasirodė jos publicistinė knyga „Šešeri metai Saigone. Nepamirštamas gyvenimas Vietname“. „Kvėpuoti kitais“ – pirmasis Paryžiuje gyvenančios autorės romanas.