Renginiai

Knygos „Juozas Vaičkus – lietuviško teatro ir kino spiritus movens“ pristatymas

343437516_1211630739720151_5562257695281572518_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, gegužės 12, 2023 17:00 - 18:30
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyrius ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Gegužės 12 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II a.) įvyks prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės knygos „Juozas Vaičkus – lietuviško teatro ir kino spiritus movens“ (Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2022) pristatymas. Renginyje dalyvaus knygos autorė A. Martišiūtė-Linartienė, doc. dr. Žydronė Kolevinskienė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai skaitys knygos ištraukas.
Juozas Vaičkus, vienas iš profesionaliojo lietuvių teatro kūrėjų, nebijojo ambicingų tikslų, apie juos viešai kalbėjo prakalbose, rašė spaudoje. Daugelį jo keltų tikslų teatrui ir kinui galėjo įgyvendinti tik daugybė susitelkusių žmonių, valstybinės institucijos. Deja, to meto visuomenė Vaičkaus idėjoms dar nebuvo pasiruošusi. Vis dėlto jis pasiekė, kad tai, kas atrodė neįtikėtina, neįmanoma, tapo tikrove Lietuvos ir JAV lietuvių kultūriniame gyvenime: tai ir nuolatinė aktorių trupė, ir pirmoji vaidybos mokykla, ir profesionaliojo teatro įsteigimas, ir pastovaus lietuvių teatro JAV spektakliai. Ir pagaliau, nors jau po Vaičkaus mirties, pasikeitė įsitikinimas, kad lietuviai kiną gali ne tik importuoti iš užsienio, bet ir patys kurti.
Pasak knygos autorės, Vaičkaus gyvenimas klostėsi labai nuosekliai – nuo pirmojo vaidinimo Mažeikiuose 1905-aisiais svarbiausias jo tikslas buvo puoselėti lietuvių kultūrą. Po netikėtos mirties 1935 m. balandžio 7 d., likus gerai savaitei iki penkiasdešimtojo gimtadienio, Vaičkaus gyvenimas imtas lyginti su teatro tragedija, o jis pats matytas kaip pagrindinis tragedijos herojus, protagonistas. Ir iš tiesų iki tragiškos atomazgos Vaičkaus gyvenimo istorijoje pynėsi daugybė žanrų: nuo herojinės dramos, komedijos iki tragedijos, o vieši jo veiklos vertinimai apima plačią stilių paletę: nuo susižavėjimo ir išaukštinimo iki ironijos ir sarkastiškų patyčių, nuo spaudos oficiozų iki satyros laikraštėlių, iš lūpų į lūpas keliaujančių anekdotų.
Knygą A. Martišiūtė-Linartienė rašė per COVID-19 pandemiją, todėl apgailestauja, jog darbą JAV archyvuose teko nukelti į ateitį. Svarbūs šioje knygoje pirmą kartą pristatomi Vaičkaus JAV „Victor“ įrašų kompanijoje įdainuotų dainų ir įskaitytų monologų, dialogų įrašai. Lietuvoje prieinama tik keletas Vaičkaus įrašų, todėl visa kolekcija leistų pažinti ir įvertinti Vaičkų ne tik kaip dainininką ir aktorių, bet ir kaip komiškų dialogų bei monologų kūrėją.
„Rašydama šią knygą norėjau kuo daugiau dėmesio skirti atsiminimų, laiškų, spaudos tekstams, – sako knygos autorė. – Per jų montažą praskleisti konkrečiais darbais ir nerealizuotomis idėjomis stebinančią asmenybę. Papasakoti istoriją apie kultūros herojų, nesustabdytą net pačių didžiausių kliūčių“.