Renginiai

Knygos „Juozas Lukša Daumantas žmonos Nijolės atsiminimuose ir amžininkų liudijimuose“ pristatymas

333085574_1248611336091579_8618540932296102079_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, kovo 10, 2023 16:30 - 18:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventės išvakarėse, kovo 10 d., kviečiame į Vidmanto Valiušaičio knygos „Juozas Lukša Daumantas žmonos Nijolės atsiminimuose ir amžininkų liudijimuose“ pristatymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.
„Juozo Lukšos asmenybė yra kertinė viso leidinio ašis. Tačiau ne mažiau įdomiai pateiktas ir partizanų misijos Laisvajame pasaulyje kontekstas, užkulisiai, kurie dažnai likdavo leidinių paraštėje, – rašo prof. dr. Valdas Rakutis. – Knygoje viena iš veikiančių pusių yra slaptosios Sovietų Sąjungos tarnybos ir jų užverbuoti agentai, skirtingu laiku ir skirtingomis aplinkybėmis veikę visai šalia mūsų herojaus. Dokumentai, pateikti skaitytojui, ne tik purvu nesutepa Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio, jo patirtos išdavystės ir abejonių, bet ir parodo visą mūsų kovotojų veikimo aplinką, sąlygas bei tragizmą. Be jokios abejonės, veikti tokiomis sąlygomis tolygu neįmanomiems senovės Graikijos pusdievių žygiams, kurių pagrindu buvo formuojama Senovės Graikijos polių savimonė ir jaunimo idealai. Kokią neįkainojamą reikšmę šie pasakojimai turės mūsų jaunimui!
Svarbūs yra ir paties Juozo Lukšos pasiekto rezultato įvertinimai, kuriuose pateikiamas platus atliktų darbų, viešinant okupanto piktadarybių bei žalos kraštui vaizdinys, realus rezistencijos veiklos pobūdžio pristatymas, gerokai pakoregavęs tuo metu vyravusius vaizdinius ir naratyvą. Tai savo ruožtu sudarė sąlygas įtvirtinti realų ir patrauklų kovojančio partizano įvaizdį, suteikusį pasipriešinimo judėjimui prasmės, o patriotiškai nusiteikusiai išeivijai – sektiną pavyzdį. Lukšos palikti raštai ir dokumentai tapo pagrindu ne tik Laisvojo pasaulio žvalgyboms suprasti Sovietų represinių struktūrų veikimo pobūdį, bet ir Lietuvos rezistencinį judėjimą susieti su Šaltojo karo aktualijomis. Tai labai padėjo ginantis nuo sovietinės valdžios elito diegiamų naratyvų bei kuriamų neigiamų vaizdinių. Ši funkcija yra svarbi ir šiandien, kai nuolatos bandoma apjuodinti Lietuvos laisvės kovas ir jų didvyrius.“
Knygos pristatyme ir diskusijoje dalyvaus prof. dr. V. Rakutis, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyriausiasis tyrėjas, istorikas Juozas Skirius ir knygos autorius V. Valiušaitis. Renginį moderuos Valdas Vasiliauskas.
Renginys vyks kovo 10 d. 16.30 val. Valstybingumo erdvėje (II a.).
Maloniai kviečiame dalyvauti.