Renginiai

Knygos "Europos paukščiai" pristatymas

369711136_631329268983185_7729956223452209018_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugsėjo 14, 2023 19:00
Vieta
Antakalnio 17-13 korpusas
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Ornitostogos ir Miesto Laboratorija
Rudenį pasitinkame su svarbia ornitologine naujiena. Lietuvių kalba pasirodo ilgai laukta knyga "Europos paukščiai" – vienas populiariausių ir tikslumu iki šiol nepralenktas Europos (tuo pačiu ir Lietuvos) paukščių pažinimo vadovas, kurį daugelis žino pagal anglišką pavadinimą Collins Bird Guide.
Rugsėjo 14 d. (ketvirtadienį) kviečiame į knygos pristatymą "Miesto laboratorijoje" (Antakalnio g. 17-13 korpusas, Vilnius). Renginio pradžia 19 val.
Pristatyme dalyvaus vertėjai ornitologai Laimonas Šniaukšta, Milda Šniaukštienė ir Vidmantas Adomonis, moksliniai redaktoriai ornitologai Saulius Karalius ir Marius Karlonas, knygą išleidusios Latvijos leidyklos „Jana Seta“ projektų vadovas Jānis Barbans ir kalbos redaktorė Aušra Tamošiūnienė.
Pokalbį moderuos žurnalistas Richardas Jonaitis.
Po pristatymo bus galima knygą įsigyti.
____________________
TRUMPAI APIE KNYGĄ:
Švedų ornitologo Larso Svenssono, jo tėvynainio iliustratoriaus Dano Zetterströmo ir airių iliustratoriaus Killliano Mullarney knyga pirmą kartą pasirodė dar 1999 m. ir iškart sulaukė palankių įvertinimų. Greitai buvo pavadinta „geriausia paskutine XX a. knyga apie paukščius“ ir „neabejotinai geriausiu kada nors parašytu paukščių pažinimo vadovu“. Per ilgą laiką leidinys užsitarnavo kone kultinio statusą, o paukščių stebėtojai jį vadina tiesiog „ornitologų biblija“.
Lietuviškai išverstas naujausias ir papildytas – jau trečiasis – leidimas.
Knygą sudaro:
? išsamūs Vakarų Palearktikos regionui (įskaitant ir Lietuvą) priklausančių 700 paukščių rūšių aprašymai, o pabaigoje dar keliasdešimt užklystančių rūšių ir tų, kurios paspruko iš nelaisvės arba į regioną buvo atvežtos.
? tikroviškos spalvos iliustracijos su pagrindiniais rūšies identifikacijai reikalingais požymiais (lytis, amžius, plunksnų raštas poravimosi ir poilsio periodu, paukščio vaizdas skrydyje ir kt.). Iš jų mokėsi ir tebesimoko daugelis paukščių stebėtojų.
? aktualiausi žemėlapiai su perėjimo, migracijos ir žiemojimo vietomis.
? specialiai Lietuvos skaitytojams lokalizuota informacija.