Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Rolando Rastausko kelionių ir klajonių knygos „Verkianti bronza“ pristatymas

441155252_830108392481527_46628068851258911_n
Category
Literatūrinis renginys
Date
2024-05-29 17:15
Venue
Respublikos g. 14
Panevėžys, Lietuva
Organizuoja
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
Gegužės 29 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. erdvėse – rašytojo Rolando Rastausko kelionių ir klajonių knygos „Verkianti bronza“ pristatymas. Dalyvauja autorius, jaunosios kartos kompozitorius Kristupas Bubnelis. Skambės klasikiniai fortepijono kūriniai.
Išleidusi Rolando Rastausko (RoRa) esė trilogiją, leidykla „Apostrofa“ dažnai buvo raginama tai pakartoti unikalųjį „Kitą pasaulį”, tai sudaryti geriausių esė rinktinę. Šio darbo ėmėsi pats autorius, ne tik peržiūrėdamas savo aukso fondą, bet ir ieškodamas ašies, ant kurios būtų galima verti vienijančios temos tekstus. Taip gimė kelionių ir klajonių knyga „Verkianti bronza“.
Joje – į civilizuotą pasaulį po ilgų gyvenimo už geležinės uždangos metų sugrįžusio keliautojo-bastūno-turisto apmąstymai. Klajonės po Švediją, Daniją, Angliją, Vokietiją, Beniliuksą, Portugaliją, Prancūziją, Šveicariją, Graikiją, Sakartvelą, JAV ir kt.
Autorius įspėja: jo tekstų nereikia tikrinti gyvenimu.
„Mano Atėnai ir mano Venecija išsipildo (arba ne) tik mano tekste. Man rūpi ne vieta kaip tokia, o tai, ką ji daro su manim. Aš nekonkuruoju su literatūros titanais, siekiančiais panoraminio vaizdo. Mano impresionizmas reiškia vietos įgėlimą ir ištinimą, liekantį ne odoje, o popieriuje. Ar gali vieta tapti heroje? Žinoma, gali. Tačiau dažniausiai ji tik katalizatorė, palengvinanti keliautojui kelią į save, be tėvynėje likusių teisėjų ir prisiekusiųjų”, – teigia R. Rastauskas.
*****
R. Rastauskas – poetas, dramaturgas, eseistas. Jo kūryba įvertinta kone visais svarbiausiais šalies apdovanojimais: Kultūros ministerijos premija, Prezidento Atminimo ženklu, Ievos Simonaitytės premija, Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto premija, Nacionaline kultūros ir meno premija, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, Jotvingių premija.
Susitikimas bibliotekoje – projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.