Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Virtualus Dariaus Musteikio romano „Mėguvos valdovas“ pristatymas

crop_600x315_virtualus-dariaus-musteikio-romano-meguvos-valdovas-pristatymas
Category
Literatūrinis renginys
Date
2024-03-19 17:00
Venue
Taikos pr. 81A
Klaipėda, Lietuva
Organizuoja
Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka

Kovo 19 d., antradienį, 17.00 val. konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio Dariaus Musteikio romano „Mėguvos valdovas“ virtualų pristatymą Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinio „Facebook“ puslapyje KMSVB Pempininkų biblioteka.

3-asis Dariaus Musteikio istorinis nuotykių romanas, kuriame yra plačiai aprašytas Mėmelis/Klaipėda ir Pilsoto bei Mėguvos žemės, įtaigiai atkuriami įvykiai, vykę tuose kraštuose XIII a. 2-oje pusėje.

Poys pilis ir jos valdovas Tvertikinis minimi istoriniuose šaltiniuose. Romane minima daug realiai egzistavusių istorinių asmenybių - tai Philippos Gregory įtaka.

D. Musteikio romanai pasižymi istorinių faktų gausa. Jie įtraukia skaitytojus taip, kad dažnas romanus pradeda painioti su istorijos vadovėliais ar moksliniais darbais. Ko gero, tai požymis, kad parašyta gana įtaigiai. Žinoma, autorius nelinkęs savo romanus priskirti istoriniams veikalams, todėl anotacijose perspėja skaitytoją, kad tai vis dėlto fikcija. Romano tekstas parašytas paprastai ir aiškiai, lengvai skaitosi, nežongliruojama žodžiais ir barokinėmis sakinių konstrukcijomis. Aprašyta daug mūšių ir dvikovų. Remiantis istorinėmis publikacijomis, skandinavų ir vokiečių kronikomis, yra detaliai rekonstruotas Durbės mūšis, jo prielaidos ir taktika, kiek tai buvo įmanoma.

Pasitaiko ir doros meilės intarpų. Lyginant su pirmaisiais dviem autoriaus romanais, moterų įtaka siužete yra išaugusi (autorius įsiklausė į auditorijos norus). Čia ir žolininkė Azdra, Saaremos salos žynė Hunara, Mindaugo žmona Morta, ir Birutės prosenelė, Tvertikinio žmona Birtha.

Poligrafijai nepagailėta lėšų. Kietas viršelis padengtas specialiu, braižymuisi atspariu sluoksniu. Kokybiškas baltas popierius ir lengvai įskaitomas, didelis 14 dydžio šriftas padės pailsinti nuo telefonų ir kompiuterių ekranų pavargusias akis. Knygos struktūra - klasikinė, su turinio lentele (to moderniausiuose romanuose dažnai atsisakoma), o skyriai aiškiai suskirstyti. Taigi, nepataupyta spausdinant. Malonu paimti į rankas ir vartyti. Knyga išėjo storoka, bet kadangi 51 romano skyrius yra chronologiškai nuosekliai sudėliotas, skaityti nėra sudėtinga.

Ši knyga pretenduoja tapti populiariausia „Klaipėdos knyga 2023“. Už knygas balsuoti galima svetainėje www.biblioteka.lt/balsavimas arba „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49, Klaipėda), kur eksponuojamos visos konkurse dalyvaujančios knygos.

Informavimo tikslais renginyje bus fotografuojama ir/ar filmuojama.