Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Irenos Mikuličienės knygos „Lietuviai perkeltųjų asmenų (DP) stovyklose 1945–1951 m." pristatymas

427462486_824056639761206_2538002177408627642_n
Category
Literatūrinis renginys
Date
2024-03-13 18:00
Venue
T. Kosciuškos g. 3
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Parodų erdvė Istorijų namai / House of Histories
Kovo 13 d. 18 val. Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius) vyks autorės, Lietuvos nacionalinio muziejaus istorikės ir parodos „Pasaulio dydžio Lietuva: mūsų migracijos istorija“ kuratorės dr. Irenos Mikuličienės knygos „Lietuviai perkeltųjų asmenų (DP) stovyklose 1945–1951 m." pristatymas. Renginyje dalyvaus knygos autorė, o kartu su ja ir JAV lietuvių bendruomenės veikėja, etnologė Elena Bradūnaitė bei medicinos istorikas, filantropas, Amerikos lietuvis dr. Ramūnas Kondratas. Pokalbį moderuos dr. Ina Ėmužienė.
Apie knygą:
1944 m. vasarą į Lietuvą įžengus sovietinei kariuomenei, tūkstančiai lietuvių, vengdami represijų ir smurto, bėgo į Vakarus, ieškodami laikino prieglobsčio. Antrajam pasauliniam karui pasibaigus per 60 tūkstančių Lietuvos gyventojų atsirado Vakarų sąjungininkų kontroliuojamose Vokietijos ir Austrijos zonose ir kitose Sovietų Sąjungos neužimtose Europos šalyse. Atsisakę grįžti į sovietų okupuotą tėvynę lietuviai buvo apgyvendinti specialiai įkurtose stovyklose perkeltiesiems asmenims. Čia jie atgaivino švietimą, spaudą, atkūrė partijas, visuomenines, profesines ir religines organizacijas, subūrė meninius kolektyvus. Juos globojo įvairios tarptautinės karo pabėgėliais besirūpinančios organizacijos, rėmė išeivijos lietuviai, tačiau, neturint nuolatinės gyvenamosios vietos, kasdienė baimė dėl ateities slėgė tiek fiziškai, tiek dvasiškai iki pat emigracijos į naująjį pasaulį.
Šis leidinys, tai dokumentais ir ikonografine medžiaga paremtas nuoseklus pasakojimas apie likimo svetur nublokštus mūsų žmones, apie jų kasdienybę stovyklose, apie bandymą išlikti, nepasiduoti nevilčiai, apie pastangas išsaugoti lietuvybę, lavintis, tobulėti, rasti jėgų pradėti gyvenimą iš naujo, garsinti pasaulyje savo gimtąją šalį nepamirštant skaudaus tėvynės likimo. Knygoje medžiaga išdėstyta chronologine seka: pasitraukimas, gyvenimas stovyklose, emigravimas. Stovyklos Vokietijoje pristatomos pagal sąjungininkų administruojamas zonas, abėcėlės tvarka. Atskirais skyreliais pateikta medžiaga iš Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Italijoje, Norvegijoje, Švedijoje veikusių stovyklų, o taip pat atskirai aprašyta skautų, ateitininkų, darbo tarnybų veikla. Sudarytos asmenvardžių ir vietovardžių rodyklės.
Dauguma leidinyje pateikiamos medžiagos yra publikuojama pirmą kartą.
Knygos leidimą parėmė Skirma ir Ramūnas Kondratai, Labdaros ir paramos fondas „Gerumo versmė“.
 
⏰ Kada? Kovo 13 d. (trečiadienį) 18 val.
? Kur? Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius)
Renginys nemokamas! ?
Vyksiantis knygos pristatymas yra Istorijų namuose veikiančios parodos „Pasaulio dydžio Lietuva: mūsų migracijos istorija“ dalis.