Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Vyganto Švobos knygos „Vyšnia džiazo sode“ pristatymas

421989410_780944224070130_4910222546579394707_n
Category
Literatūrinis renginys
Date
2024-02-24 16:00
Venue
Laisvės pr. 5
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC)
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras išleido Vyganto Švobos knygą „Vyšnia džiazo sode“. Tai ekspresyvus pasakojimas apie žymų džiazo muzikantą, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą profesorių Petrą Vyšniauską. Knygoje savo įžvalgomis, prisiminimais dalijasi keliasdešimt Lietuvos menininkų, joje atskleidžiama Lietuvos džiazo istorija, supažindinama su jos kūrėjais, išskirtiniais kultūros įvykiais, meno pasaulio savitumais.
Knygos įžangoje, pavadintoje „Preliudu“, autorius rašo: „Šioje knygoje daug sakytinių istorijų, kurias porino Petras ir jam artimi žmonės. Jas išklausęs tik pabandžiau sudėlioti šio visomis tarmėmis kalbančio žemaičio, iškilaus meno žmogaus, žymaus džiazo muzikanto, genialaus improvizacijų meistro, nuo klasikos iki avangardo įvairiuose stiliuose nardančio kūrėjo portretą. Tiksliau – sukurti Petro Vyšniausko portretą jo šimtmečio interjerui.“
Muzikos virtuozo, pirmojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedros profesoriaus P. Vyšniausko biografijos vingiai iki prestižinių pasaulio koncertų salių atskleidžiami itin kūrybiškai, o knygos stilius ir dvasia nesileidžia įspraudžiami į jokius rėmus. Tiksliai juos nusako pramanytas „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sakinys, įrašytas ant ketvirto knygos viršelio: „Trūksta žodžių šiai knygai apibūdinti. Tai absoliutus sakinių džiazas. Jis skamba laisvai ir galingai, naratyvas rutuliojasi iš pradžių svingo ritmu, vėliau suklumpa ties bibopo altoriumi, kol ima spiegti visomis free natomis.“
Knygą apipavidalino Rokas Bilinskas, viršelį sukūrė Saulius Bajorinas.
Knygų mugės lankytojai vasario 24 d. 16 val. kviečiami į V. Švobos knygos „Vyšnia džiazo sode“ pristatymą (1.2 salė). Renginį moderuos kultūros bei meno komunikacijos ir rinkodaros specialistas, džiazo ir klasikinės muzikos gerbėjas Julijus Grickevičius, dalyvaus knygos autorius V. Švoba, džiazo muzikantas, saksofonininkas P. Vyšniauskas, dailininkas R. Bilinskas.
Po renginio V. Švoba ir prof. P. Vyšniauskas Nacionalinės bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro stende 5.D21 (5 salė) 17–18 val. bendraus su skaitytojais.