Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Perpetua Dumšienės knygos "Ar paveldimas pilietiškumo genas?" pristatymas

420080209_412059544725866_5348386658050132826_n
Category
Literatūrinis renginys
Date
2024-02-08 17:00
Venue
Vytauto g. 22
Marijampolė, Lietuva
Organizuoja
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka

Kviečiame į rašytojos, žurnalistės, Vaižganto premijos laureatės Perpetua Dumšienės knygos "Ar paveldimas pilietiškumo genas?" pristatymą.

„Karas Ukrainoje išplėšė jau tarsi užgijusias Lietuvos traumines žaizdas. Kaip išgyventi dūžtančių formų pasaulyje? Kokia mūsų gyvenimo dalis turi priklausyti visuomenei? Koks yra didžiosios ir asmeninės istorijos santykis? Kaip atrasti drąsos agresyvaus blogio akivaizdoje? Kaip formuojasi žmogaus pilietiškumo genas? Pasak autorės, kai kuriais istorinių lūžių laikotarpiais dokumentinės istorijos turi gydomąją galią. Ši dokumentinės publicistikos knyga siekia papasakoti pilietinio pasipriešinimo istorijas. XXI amžiaus istorikai kalba, kad visuomenei paveikiausia yra personalizuota istorija. Dokumentiniame pasakojime persipina istoriniai faktai, archyvinė medžiaga, autentiški atsiminimai. Sujungiamos kelių kartų istorijos. „Pereiname praeitį, kad geriau suprastume dabartį. Rašydama, lygindama faktus pradėjau pastebėti, kaip per laikmečio išbandymus iš kartos į kartą keliauja vertybės, kurių laikydamasis žmogus sugeba būti istorijos dalyviu, sugeba priešintis nepalankioms istorinėms aplinkybėms. Mintyse pavadinau šias personažo savybes „pilietiškumo genu“. Atskirose istorijose ėmiau įžvelgti visų dalyvių gyvenimo ir likimo linijų bendrus ryšius, jų, tarsi šachmatų figūrų, išsidėstymą epochos likiminių žaidimų lentoje, jų pastangas būti aktyviais istorinių įvykių dalyviais ir kartu nenusikalsti savo principams, neišduoti savo vertybių sistemos“, – sako knygos autorė.
Renginyje dalyvaus Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos atstovai, istorikas Rimvydas Urbonavičius, vyr. muziejininkas Tomas Kukauskas, Marijampolės šachmatų ir šaškių klubo vadovas Rolandas Martinkus, Marijampolės apskrities LIONS klubo prezidentas Antanas Baliukevičius.
Muzikinį foną kurs – kultūrininkas Dovydas Stralkus.

Renginio partneriai - Marijampolės apskrities LIONS klubas.