Instagram KA2024

LLA Members

 

LLA mission

  • To represent and defend the interests of publishers in Lithuania and abroad.
  • To cultivate cultural publishing.
  • To take care of the professional development of the members of the association.
  • To popularize and disseminate Lithuanian literature.
  • To cooperate with the state institutions of Lithuania and the European Union.
  • To encourage reading of cultural and valuable literature.
  • To initiate research.
  • To organize cultural, literary, book art, reading, civic events.
  • To coordinate publishers' participation in national and international book fairs and other international events.

Roberto Petrausko istorinės knygos „Poltava“ aptarimas | Vilniaus centrinės bibliotekos Knygų klubas

347394313_591433783096099_2662951735470460375_n
Category
Literatūrinis renginys
Date
2023-07-11 17:30
Venue
Žirmūnų g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka
Liepos 11 d. 17.30 val. kviečiame į Knygų klubo susitikimą Vilniaus centrinėje bibliotekoje, Žirmūnų g. 6. Susitikime aptarsime Roberto Petrausko istorinę knygą „Poltava“.
 
Apie knygą:
Roberto Petrausko „Poltava“ – istorinė knyga, nukelianti į XVIII a. pradžią. Kaip ir kitos autoriaus knygos, „Poltava“ parašyta taip, kad sudomintų net mažai istorija besidominčius skaitytojus. Pagrindinis šioje knygoje aptariamas įvykis – 1709 m. įvykęs Poltavos mūšis. Pastarasis nušviečiamas plataus istorinio konteksto fone, siekiant padėti skaitytojui suvokti svarbių to meto politinių pokyčių visumą.
Knygoje aptariami įvykiai siejasi ir su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bei Ukrainos istorija, kuri pristatoma išties nuodugniai, siekiant suprasti šiuolaikinio Rusijos ir Ukrainos konflikto priežastis. Pastarasis neatsiejamas nuo Poltavos mūšio, smarkiai paveikusio ne tik XVIII a. politinius įvykius, bet ir tolimesnę visos Europos istoriją.
Robertas Petrauskas, rašydamas „Poltavą“, rėmėsi daugeliu istorinių šaltinių. Tačiau, pasak literatūros apžvalgininkų, šios knygos žanras kiek nutolęs nuo akademinės literatūros. Tai – Europos istoriją nagrinėjantis kūrinys, turintis detektyvo bruožų. Nesvarbu, kad pagrindinio įvykio pabaiga – seniai aiški.
Tai pastebi ir skaitytojai, teigiantys, kad šioje istorinėje knygoje viskas subalansuota: faktai įtraukia savo sąsajomis su dabartimi bei milžiniška svarba XVIII a. Europos istorijai. Visgi, autorius geba vystyti siužetą, be reikalo neapsistodamas ties smulkmenomis, o istorinius faktus pateikdamas pagauliai ir su jam būdingoms giliomis įžvalgomis.
Robertas Petrauskas gimė 1976 m. Gargžduose. 2000 m. baigė istorijos bakalauro studijas Klaipėdos universitete, kuriame specializavosi ties XX amžiaus istorija. R. Petrauskas – ne vien istorikas ir rašytojas, bet ir sporto komentatorius, TV laidų bei protmūšių organizatorius ir vedėjas.
 
---
Susitikimus moderuoja nuolatinis mūsų Knygų klubo dalyvis Žygintas Grekas.